Шардоне: най-популярният и противоречив във времето сорт

Ако харесвате фините и изтънчени вкусове във виното, то вероятно изборът ви през лятото би попаднал на бялото вино и най-вероятно то би било шардоне: най-популярният и противоречив във времето сорт.

С течение на времето шардонето е привличало и отблъсквало хората, като в края на 20- ти век, дори се появява течението „Всичко друго, освен шардоне“ (ABC – Anything but Chardonnay). Това е било в резултат на еднотипността на предлаганото шардоне. То е било най-често тежко, с изявен дъбов аромат („с дъб“), с висок алкохол и плътно вино. Колкото и добро да е дадено вино, еднообразието може да ни отдалечи от него. В Divino.bg ще намерите пространна информация за виното по света, културите в различните региони, тенденциите, дори дегустационни репортажи и експертни анализи.

Шардоне: най-популярният и противоречив във времето сорт

В сайтът за публицистика и винена култура, всеки любител на виното или професионалист може да намери по нещо за себе си. По отношение на тенденциите за бялото вино, например и в частност за шардонето, научаваме, че сортът може да даде удивителни и много различни резултати. Според почвата, в която расте, географската ширина и климатичните условия, шардонето дава вино с различни аромати. В него могат да се усетят нюанси на джанка или ябълка или на цитрусови плодове, а дори и тропически.

Освен това шардонето може да се свързва много добре с дървесината, което го прави уникално при отлежаване. В следствие на престоя му в дъбови бъчви („с дъб“), то придобива аромати на сушени плодове, мед или тютюн и разбира се дъб. За летните месеци, разбира се, е по-подходящо лекото вино, със свеж плодов аромат. В страниците на https://divino.bg/encyclopedia/шардоне ще намерите вино, според всички критерии, които имате – сорт, регион и реколта, рейтинг и др. Към описанието на вината, ще намерите и перфектните им съчетания с храните и да изберете най-добрата комбинация. Вижте повече в страниците, отварящи ни прозорец към света на виното и изберете сами.