Определяне на цената за нов апартамент от строител

Как се определя цената на апартамент, предлагана от строителна фирма?

Цената на строителство, независимо дали ново или старо, се определя от няколко фактора, най-значими между които са:

  • Разположение в града: Определено централното местоположение или удобното такова повишава цената апартамента.
  • Качеството на свършената от наетата строителна фирма работа: Ако не е необходимо извършването на множество допълнителни ремонти и строителни дейности, цената на такъв обект се повишава значително.
  • Сроковете за осъществяване на покупката: В случай, че желаете да се сдобиете с нов апартамент възможно най-бързо, очаквайте да платите  повече, отколкото ако изчакате определен период от време.
  • Качество на строителните материали, вложени в обекта: В съвременното строителство тухлените сгради струват по-скъпо от бетонните, тъй като качеството им надвишава материалите, използвани отпреди 30 – 50 години.
  •  Различни допълнителни фактори, като закупуването на апартамент в строителство от дадена строителна фирма, която ще ви го продаде много по-евтино, отколкото ако си го купите в завършен вид.

Ето за какво трябва да внимавате при закупуването на апартамент директно от строителна фирма

Каква е степента на готовност на апартамента, който смятате да закупите?

Добрата репутация на избраната строителна фирма, както и пълната документация не са гаранция за това, че няма да имате никакви проблеми с покупката на апартамента. Не се предоверявайте на продавача, но отидете на място и се уверете лично, че апартаментът е готов за ползване. Уверете се също, че сте се избрали опцията „до ключ“ и че не остава довършителна работа, която трябва да поемете от собствения си джоб.

Наличието на тежести в града

Уверете се, че сградата не е ипотекирана, преди да закупите жилище в нея.

Проверете сградите, построени от избраната строителна фирма

Проверете фирмата като юридическо лице, за да избегнете фалита на строителната фирма и завличането с много пари.

Какъв договор за покупко-продажба трябва да придобиете?

Не забравяйте да вземете предварително договора от предприемача, за да имате време да се запознаете обстойно с всички условия и клаузи, които се съдържат в него, преди да го подпишете. За да избегнете всякакви подводни камъни при изготвянето на такъв договор за покупко-продажба на апартамент, е добре да се консултирате с брокер или консултант по недвижимите имоти, който да се увери, че договорът е изцяло във ваша полза.