Може ли консумацията на морската храна да ни нанесе някакви вреди?

Има ли вреда от консумацията на морска храна?

Въпреки че ястията с морски дарове и посещението на морски ресторант се свързват предимно с лятото и почивката на море, ако сте решили да включите в ежедневното си меню тази морска храна, можете да се снабдявате целогодишно с пресни или замразени морски дарове от пазара.

За ползите на невероятната морска храна сме чували много – те са пълноценни и полезни дотолкова, че благодарение на консумацията им японците са с най-голяма продължителност на живота. За сравнение японците консумират 50 пъти повече риба, отколкото европейците. В допълнение руската храна е два пъти по-диетична и способства за поддържането на здравословно тегло. Но освен всички тези предимства, има ли вреди от консумацията на морски дарове?

Какви вреди може да има върху здравето консумацията на морска храна?

Когато избирате и консумирате морските дарове, трябва да имате предвид, че тази храна е съвсем краткотрайна. Ако ядете морски дарове с изтекъл срок на годност, можете да се натровите. В допълнение моретата и океаните, в които тези морски същества живеят, вече са силно замърсени, а именно морските дарове като миди, скариди, стриди и раци филтрират водата. Това означава, че биха могли да съдържат голямо количество отровни вещества.

В случай, че след консумиране на морски дарове усетите едно или повече от следните признаци, трябва незабавно да посетите лекар, защото вероятно става въпрос за хранително натравяне.

  • Изтръпване на езика и устните
  • Метален вкус в устата
  • Силна стомашна болка
  • Повишаване на телесната температура

За съжаление опасностите от употребата на морска храна не свършват дотук. Морските дарове могат да имат в себе си и болестотворни микроорганизми. Такива са причинителите на вирусите хепатит А, хепатит е, Норуолк, салмонела, ешерихия коли, Plesiomonas и други. Най-опасни морски представители са стридите, които са един от най-големите причинители на салмонела в света.

Морска храна: Как да се предпазим от опасностите?

Нямаме гаранция за произхода на морските продукти, които закупуваме от пазара. За да сте абсолютно сигурни в качество на морската храна, която консумирате, трябва да посетите някой морски ресторант в близост до вас. Всички продукти, участващи в ястията и деликатесите на такива ресторанти, са с гаранция за качество, затова можете да бъдете сигурни както в невероятния им вкус, така и за безопасността им. Нещо повече, умелите ръце на майсторите-готвачи знаят как да запазят всичките хранителни свойства и качества на месото, което те съдържат така, че те да доставят максимална полза за здравето.