Как се образува кърмата?

В началото кърмата не се образува на принципа на търсенето и предлагането.
Тя е под хормонален контрол на ендокринната система. По време на бременността коластрата е налична в гърдите, но поради високия прогестерон се потиска секрецията и количествата са малки.

С отделянето на плацентата се повишават нивата на пролактин в кръвта и започва лактацията. Този хормонален процес, през който преминава тялото на родилката, трае около 40 часа след раждането. Майките започват да усещат т.нар. „слизане на млякото“ на около 50-ти до 72-ят час от раждането.

Целият този процес е хормонално зависим, дори и да не се кърми бебето или да не се стимулират гърдите, той ще се случи. Разбира се има и фактори, които могат да го потиснат като например –продължително и травматично раждане, голяма кръвозагуба, задържани плацентарни части. Заболявания от страна на майката като – недостатъчно контролиран диабет, затлъстяване, поликистозен овариален синдром, ендокринни смущения, недостатъчно развити гръдна жлезиста тъкан (хипоплазия на гърдите), понякога и минали операции за редукция на гърдите. Ако страдате от някое от изброениете заболявания, препоръчваме да се свържете с консултант, който да ви съдейства и напътства.

Да се върнем към процеса на образуване на майчиното мляко.
След слизането на млякото, процесът на образуване на кърмата от ендокринен контрол преминава към локален . Нивата на пролактин започват на спадат. Ефективното сукане на бебето изпраща сигнали до мозъка, че този хормон е необходим. Ако бебето суче вяло, не е правилно поставено на гърдата, то има опасност да има спад на нивото на циркулиращия в кръвта пролактин и от там значително да намалее количеството на произведеното мляко. В часовете между 00 и 04 ч се отделя значително по-голямо количество от хормона и следователно кърменето в този часови диапазон е препоръчително. Нивата на лактацията се контролират от апетита на новороденото. За да се установи оптимална лактация, задоволяваща нуждите на бебето, е необходимо то да се поставя на гърда най-малко 8 пъти в денонощието, или винаги, когато бебето само поиска.