Какво се изисква за настаняване на роднини в дом за стари хора?

Настаняването в дом за стари хора е сериозна стъпка, която трябва да бъде добре обмислена и обсъдена с човека, на който му предстои местене. Понякога, ако менталното състояние на възрастния човек не позволява, тази стъпка се прескача, но пак трябва да сте доста внимателни в споделянето на тази информация.

Изборът на добър и подходящ дом за стари хора е не толкова лека задача и изисква специално проучване, отглеждане, сравняване на условията и т.н. Един много добър дом за стари хора е Здраве. Той се намира в град Пловдив, а сграда е чисто нова и специално проектирана за тези цели. Домът е с капацитет 50 места и приема както мъже, така и жени. Екип ос специалсити, лекар и медициски персонал е на разположение постоянно в дома.

Осъществява се всекидневен контрол на приема на лекарства, почистване на стаите, пране, гладене, помощ при поддържане на лична хигиена, 4 броя хранения на ден, както и забавления според личните предпочитания на всеки. Освен това всяка стая разполага със самостоятелен санитарен възел и телевизор, както и климатик. Има денонощно видеонаблюдение за сигурността на вашите близки и всякакви удобства. Определено в дом за стари хора Здраве вашите близки и роднини ще се чувстват комфортно, обгрижвани и спокойни, а това е от изключителна важност както за тях, така и за вас самите.

Един въпрос обаче си задават повечето хора, които са взели подобно решение да настанят свой близък или роднина в дом за стари хора, а именно – какво се изисква и най-вече какви документи са нужни. Няколко са основните документи, които са ви нужни – копие от документ за самоличност, личен амбулаторен картон, копие от решение на ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК, ако има такова, медицинска характеристика или етапна епикриза от личния лекар, здравноосигурителна книжка и рецептурна книжка. Не забравяйте и най-важното, а именно – да получите разрешение вашият близък да бъде настанен в подобен тип институция.