За какво служи мълниезащитата?

През определено време от годината можем да станем свидетели на едни от най-красивите, но и най-опасните феномени – мълниите. Тези красиви природни бедствия, с които хората са се опитвали да се справят години наред, и до днес не могат да бъдат овладени от човешката ръка. Това обаче не означава, че не можем да се защитим.

Поставянето на мълниезащита е един от най-сигурните начини да избегнете пагубните удари на мълниите върху собствеността ви и дори върху самите вас. Както навярно сте чували, мълниите са толкова смъртоносни именно, заради големия заряд, който притежават. Накратко, една мълния има над 100 kW енергия и температура до 30 000 градуса целзии. Средният ток, с който е заредена, варира между 30 KA и 200 KA, а напрежението й да достига милиони волта.

За съжаление в България едва 10% от домакинствата имат мълниезащити. А както знаете, мълниите са причина за редица инциденти, смъртни случаи, повреди в електроударите в домакинството, като дори не е необходимо да попаднат върху дома ви, за да бъдете засегнати. Какво се опитваме да кажем?

Накратко, посочваме факта, че макар паднала в радиус от 2 км, една мълния би могла да нанесе сериозни щети на електроуредите във вашия дом, например. Съществуват още много други примери за това, колко опасна може да бъде появата на мълнии и колко е важно да притежавате мълниезащита. А ето и за какво слъжи тя.

Всяка една мълниезащитна система има за цел да поеме насочения заряд на мълнията, към дома ви и да го отведе в земята. По този начин вие и имуществото ви оставате невредими. Макар обаче целта на всяка мълниезащита да е еднаква – има известна разлика в начина на действие и именно затова едни системи са по-добри от други. Всичко, което трябва да знаете за мълниезащитите можете да научите на адрес dikom-varna.com. Посетете го още сега и изберете вашият начин да се защитите от мълниите.