Можем ли да намерим качествен автомобил на ниска цена

Когато сме изправени пред необходимостта да си изберем нов автомобил, дилемата дали да се спрем на нов, или употребяван автомобил е винаги на дневен ред.

За полезна информация можете да посетите един от най-добрите сайтове за мото части, където ще откриете любопитни новини от света на четири колела, както за родени автоманиаци, така и за млади шофьори.

Що се отнася до избора на кола основните фактори, които накланят везната в едната или другата посока, са няколко. На първо място- с каква сума разполагаме за закупуването на нов автомобил. Безспорно употребяваните возила са доста по-евтини, но възможността да започнат да ви създават проблеми и да се налагат много и най-различни ремонти по колата още от самото начало. На второ място на от основно значение какъв стаж имате като шофьор. Факт е,че младите шофьори, които наскоро са взели книжка, предпочитат автомобили на старо, защото се опасяват, че могат да повредят колата като още неопитни водачи. Когато избираме автомобил с дизелов двигател, основно трябва да следим за добра сервизна история.

Трябва да залагате на нов внос, независимо откъде идва автомобилът и да изисквате информация за предишния собственик, защото повечето проблеми идват от ненавременна смяна на филтри и масла. По общо мнение на специалистите най-добре е да си избирате дизелов автомобил през зимата. Ако запали веднага при -10 градуса, колата няма да ви създава проблеми, защото двигателят е в изправност и доброто справяне при минусови температури ви го потвържда.

А за дизеловите автомобили на старо друг важен тест специалистите виждат в изпаренията от ауспуха. Вода в цилиндрите (спукан блок, глава или издухана гарнитура) се доказва с бял пушек. Износен двигател се открива със сив дим и тежък мирис на изгоряло масло. При подаване на гази и задържане на около 2000 оборота няма нищо страшно, ако видим черен дим в началото. Състоянието на клапаните се проверява с лист хартия върху ауспуха. Когато започне да бъде огъван от газовете, подайте рязко газ и натиснете спирачка. Нормално е листът да бъде огънат, но ако се засмуче от ауспуха, това означава проблеми с клапаните.

Огледайте картера на канал за удари. При работещ двигател внимавайте за течове. Проблемите с маслото и присадките не могат да се решат и в сервиз, а е необходимо да специална лаборатория. Тези проблеми се откриват трудно, но не и невъзможно, ако се запознаете с техническите спецификации на модела преди да отидете на оглед, а след това може да си купите и мото части – задвижващи вериги, водни помпи, спирачни апарати и други.