Мястото на спиниговата въдица в плеядата на риболовните рекорди

Историята пази много и най-различни куриози, свързани с риболова.

На първо място няма как да не се сещате за всички онези вицове, които осмиват рибарските лъжи и претенцииза улов на много голяма риба, а накрая се разбира, че истината е съвсем различна. Реално големите екземпляри не са химера стига да знаете къде и как да ги търсите. Последните риболовни новини за сезона са, че риболовен тийм е успял да хване 220 кг. риба тон във водите около Нова Зенландия. Не е много изненадващо, че това се е случило именно на въдица, защото спининговата въдица от ново поколение е укрепена с карбонови нишки, които й позволяват да е далеч по-издържливи, гъвкава и чувствителна от редица свой предшественици. Още една добра новина е, че последните технологии са редуцирали до минимум загряването на нишката по време на борба с рибата, което редуцира необходимостта за смяна на влакното или други компоненти на въдицата поради скъсване на линията.

За съвсем начинаещите рибари са подходящи моделите със специална ръкохватка, която намалява риска от изпускане до минимум. За по-опитните, обаче, които дори биха желали да разнообразят риболовните си преживявания, са препоръчителни въдиците с много бърза акция и чувствителен връх, които придават на примамката допълнителен живот.
Мястото на спиниговата въдица в плеядата на риболовните рекорди
Рекорди в риболова се случват и у нас, не само в чужбина.Легенди разказват, че в язовир Кърджали плуват сомове чудовища, които достигат да няколко метра дължина и тегло от няколко стотин килограма. В интернет пространството можете да прочетете и да разгледате снимков материал за много добри риболовни постижения на наши професионални и любители рибари. Истинска наслада за почитателите на риболова е компилацията „раздумки с 120 ловци и рибари“ на Любо Николов с официално заглавие „Етюди с въдица и пушка“. Там ще прочетете за риболовните преживелици на не едно и две познати лица в публичното пространство, за които не сте подозирали, че са запалени рибари. Въпреки че риболовът е определян като „мълчалив спорт“, обмяната на опит между рибари си остава едно от най-интересните и полезни занимания, особено за любителите рибари.

В тези истории сами ще се убедите, че основна роля в плеядата на риболовните рекорди играе именно въдицата. А за вашите лични рекорди можете да се погрижите с качествена спинингова въдица от fishingtime.
Допълнителна екстра е, че повечето въдици се продават и с удобни платнени калъфи, така че единственото, което ви остава да метнете риболовните такъми през рамо и да се отправите към приключението!